Airco tips

Airco tips

Airco tips

Kraken dat het vriest in de winter? Broeierig heet in de zomer? Het airconditioningsysteem van uw auto zorgt altijd voor een aangenaam klimaat.

Veel gestelde vragen en tips voor het optimaal gebruik van uw airco:

Hoe krijg ik de temperatuur in mijn auto het snelst omlaag?

Wegrijden met op zijn laagste stand en de blower op de hoogste stand. Wanneer de airco koude lucht begint te blazen de ramen sluiten en de recirculatiestand inschakelen. Daardoor hoeft de installatie geen lucht van buiten af te koelen en is het sneller koel. Als de auto op de gewenste temperatuur is, de recirculatiestand uitschakelen en een warmere temperatuur instellen.

Hoe koud mag ik de airco zetten?

Het verschil tussen buiten- en binnenlucht mag niet meer dan zo'n 8 graden Celsius zijn. Mensen die problemen hebben met hun bloedsomloop kunnen anders flauwvallen, als de overgang tussen warm en koud te groot is. Dit kan tevens leiden tot een verkoudheid. De blower ook niet direct op het lichaam richten. Dit kan spierklachten, zoals een stijve nek veroorzaken. In de regel volstaat een verschil van vijf graden tussen binnen en buitentemperatuur. Dat is ook beter voor het brandstofverbruik.

Sinds het zo warm is ruik ik een vieze sokkenlucht als ik de airco aanzet. Hoe komt dat en hoe voorkom ik dat?

Het kwaad geschiedt op de verdamper, waar het koel, vochtig en donker is en zodoende een prima verblijfplaats is voor bacteri├źn en schimmels. Door de airco vijf tot tien minuten voor het verlaten van de auto uit te zetten, droogt de verdamper door de rijwind en verdwijnt de condens uit het systeem. Wij hebben een STEK-keurmerk (Stichting Erken Koudetechnische bedrijven) en aangetaste systemen kunt u bij ons weer helemaal in orde laten brengen.

Mijn auto verbruikt meer brandstof dan normaal. Komt dat doordat de airconditioning overuren maakt?

Ja. Airco's gebruiken extra brandstof (3 tot 10 procent) en kosten motorvermogen (5 tot 10pk), afhankelijk van de omstandigheden. Vooral auto's met een automatische versnellingsbak verbruiken aanzienlijk meer dan auto's met een handbak. Wanneer het extra verbruik door de airconditioning wordt vergeleken met het rijden met open ramen, is het verschil echter minimaal.

Zijn auto's met airco veiliger tijdens deze hitte?

Ja. Bij een temperatuur van 35 graden aan boord neemt de kans op ongelukken sterk toe. Niet alleen omdat de bestuurder slaperig wordt, maar ook omdat rijden onder dat soort omstandigheden is te vergelijken met de auto besturen met een alcohol gehalte van 0,5 promille. Automobilisten met de airco aan reageren letterlijk koeler op verkeerssituaties. Zij kunnen zich beter concentreren, ervaren minder stress en hebben een hoger reactievermogen. Het beste is de airco op niet lager dan 20 graden en niet hoger dan 26 graden af te stellen. Maar wist u dat een airco ook waakt over uw veiligheid?

Slijt een airco sneller als je 'm intensief en langdurig gebruikt?

Nee. In theorie gaat een airconditioning een autoleven lang mee. Wel kan de aandrijfriem slijten en wanneer de airconditioning niet regelmatig wordt gecontroleerd, verkort dat de levensduur aanzienlijk. Wanneer het koeler wordt, moet de airconditioning ook minstens een keer per week worden aangezet. Dit om het koelsysteem te smeren, anders gaat het extra koudemiddel lekken. Een plas condenswater onder de auto bij warm weer is overigens normaal.

Is een airconditioning onderhoudsvrij?

Nee, dat zou wel prettig zijn, maar de airco verliest per jaar bij normaal gebruik zo'n 6 tot 8 procent koudemiddel. Dat moet op peil gehouden worden. Ook moet worden gekeken of zich geen rottende bladeren in de luchtinlaat bevinden. Om het jaar een controle bij ons (wij hebben immers STEK-erkenning) verdient aanbeveling, ook om te kijken of de aandrijfriem intact is en de slangen niet zijn beschadigd.

Ik heb last van beslagen ruiten als de airco aanstaat. Hoe komt dat?

Dat komt doordat de ruiten aan de binnenkant van de auto vies zijn. Door het gebruik van de airco krijg je aanslag op de ruiten, waardoor deze sneller beslaan.Wanneer ze regelmatig van binnen schoon worden gemaakt, verdwijnen de beslagen ramen sneller.

Het systeem houdt hitte en nare luchtjes buiten, zodat u zich beter kunt concentreren. Bij regenweer ontwasemt het bliksemsnel de ruiten van uw auto voor een perfect zicht op de weg. Een gouden tip? Met regelmatig preventief onderhoud houdt u uw airco jarenlang in topconditie!

Met deze tips blijft uw airco in topconditie en kunt u er optimaal plezier van hebben.